Транспорт у Туреччині – найкращі варіанти як подорожувати країною

Туреччина доволі велика країна, що простяглася від Егейського моря до Кавказьких гір. Але пересуватися нею доволі зручно завдяки різноманітному транспорту – рейсові автобуси, літаки та поїзди доставлять вас у будь-яку точку Туреччини, якщо ви не хочете орендувати автомобіль.

Туреччина має хороші автомагістралі, що єднають різноманітні ландшафти- від морського узбережжя до гірських вершин. У великих містах є метро та трамваї, тоді як навіть найменші села зазвичай обслуговуються принаймні одним щоденним долмушем (маршрутка) або мікроавтобусом.

Ось невеликий путівник щодо найкращих способів пересування у Туреччині.

Літак

Майже 50 міст Туреччини мають діючі внутрішні або міжнародні аеропорти. Хоча найменші можуть мати лише один щоденний рейс, який зазвичай сполучається з одним із двох аеропортів Стамбула або зі столицею Анкарою. Внутрішні квитки, як правило, дешеві, за умови, що ви не плануєте подорожувати під час одного з головних турецьких свят. А долетіти з одного кінця країни в інший можна менш ніж за дві години.

ДатаНазва свята
30 серпняДень Перемоги – Zafer Bayramı
29 жовтняДень Республіки – Cumhuriyet Bayramı
Закінчення мусульманського місяця РамаданРамазан-байрам – Ramazan Bayramı
10 день місяця зульхіджуКурбан-байрам – Kurban Bayramı

Головні авіакомпанії, що літають всередині Туреччини:

Turkish Airlines – прямі рейси з великих аеропортів Європи, США, Азії, Австралії – до Стамбула (аеропорт Istanbul Halawany). Далі – до будь-якого аеропорту Туреччини, в тому числі і на узбережжі. У вартість єконом-тарифу включено ручну поклажу та багаж 23 кг.

Pegasus – у цього лоукостера великий вибір прямих перельотів. З Європи можна долетіти не тільки в Стамбулу (аеропорт Sabiha), а ще є прямі рейси до Анкари, і на узбережжя в Бодрум і Даламан. У вартість найдешевшого квитка входить тільки ручна поклажа. Саме ними ми летіли зі Стамбулу до Кайсері, коли подорожували до Каппадокії.

AnadoluJet — турецька бюджетна авіакомпанія, донька Turkish Airlines.

Трансфер з аеропортів до найближчих міст виконує транспортна компанія Havaş. Вона пропонує комфортабельні автобусні трансфери в найближчі міста та селища з 19 аеропортів. Інші місця обслуговуються місцевими автобусами та мікроавтобусами, а також таксі.

Також в Анталії та Ізмірі є залізничні поїзди, що сполучають місто з аеропортом.

Докладніше про сполучення між Аеропортом Стамбулу з центром міста

Автобус і долмуш

У будь-яку годину дня чи ночі автобуси всіх розмірів і стандартів курсують по Туреччині. Автовокзали є у великих і маленьких містах, причому дуже гарні: з цілодобовими залами очікування, а деякі з яких можна назвати невеликими торговими центрами. Більшість міжміських автобусів зупиняються в них кожні кілька годин, щоб пасажири могли покурити, поїсти, помолитися, сходити в туалет і купити місцеві продукти харчування та сувеніри.

Найбільші автобусні компанії, такі як Kamil Koç, Pamukkale і Varan, обслуговують автобуси між великими містами з відкидними сидіннями, послугами перекусу, а іноді навіть розважальними системами для спинок сидінь і Wi-Fi. Подорож може тривати довго, а ціни на квитки не завжди конкурентоспроможні порівняно з тарифами на авіа-рейси. Але місцеві дуже люблять цій спосіб подорожі.

Порада: автобуси зручно шукати і купляти квитки за допомогою агрегатора Omio. Тут ви одразу маєте доступ до розкладу всіх автобусних компаній Туреччини.

Щоб дістатися до менших міст і сіл, вам, ймовірно, доведеться пересісти на долмуш або мікроавтобус на найближчому отогарі (автовокзалі). Долмуш – це найчастіше мікроавтобус, іноді фургон або седан, який відправляється в дорогу лише після того, як він заповнений пасажирами (долмуш означає «заповнений» турецькою мовою). Очікування може тривати довго в районах з малою кількістю людей.

Долмуші курсують за встановленим маршрутом, але пасажири повинні сказати водієві, де вони хочуть вийти. Транспортні засоби зазвичай мають таблички у вікні, що вказує на пункт призначення, і в жвавих містах ви можете побачити рекламувальника, який називає маршрути наступного dolmuş, що від’їжджає. У багатьох місцях маршрути dolmuş перетворюються на маршрутні таксі з регулярними відправленнями та встановленими зупинками.

Порада: зауважте, що якщо автобусні станції розташовані на околиці міста, великі компанії зазвичай пропонують мікроавтобус або мікроавтобус (сервіс ) із центру міста, який включено у вартість квитка.

Автомобіль

<img decoding=

Розгалужена та здебільшого доглянута система автомагістралей, велика кількість мальовничих невеликих сіл і цікавих визначних пам’яток роблять авто-подорожі Туреччиною найцікавішим способом пересування. Оренда автомобіля зі страхуванням від великої міжнародної компанії, як-от Avis, Budget або Enterprise, зазвичай коштує від 30 до 70 доларів на день. Як правило, доступні автомобілі як з механічною, так і з автоматичною коробкою передач. Для подорожей у віддалені, важкопрохідні місця, такі як гірський регіон Чорного моря, настійно рекомендуємо орендувати повнопривідний автомобіль.

Ми шукали авто через Rentalcars.com – тут можна підібрати бюджетний варіант, почитати відгуки про прокатні контори.

Водії в Туреччині можуть бути агресивними та не завжди дотримуватись правил дорожнього руху. Частіше за все таке трапляється у великих містах, але на трасах ми з таким не стикалися. Паркування та дорожній рух у Стамбулі часто жахливі, тому, можливо, варто заплатити вищу ставку за оренду в аеропорту та почати свою подорож звідти, а не з центру міста.

Порада: авто, особливо якщо ви його орендуєте в Стамбулі, повинно бути обладнані електронним пристроєм для реєстрації плати за проїзд на автомагістралях і мостах. Вартість за проїзд платними шляхами буде додано до вашого загального рахунку після повернення автомобіля. Але, якщо ви орендуєте авто у східно-південній частині країни (наприклад, Анталія), там цього пристрою може не бути, бо в цій частині країни немає платних шляхів.

Раджу почитати: Маршрут на автомобілі по Лікійському узбережжю

Поїзди у Туреччині

У Туреччині подорожі поїздами зазвичай обмежені кількістю залізничних шляхів. Хоча кожного року додають нові.

Одним з основних маршрутів є жвава високошвидкісна лінія, що поєднує Стамбул, Ескішехір і Анкару. Не забудьте заздалегідь придбати квитки на цей маршрут. А також на популярний нічний потяг Doğu Ekspresi (Східний експрес), що є скоріш лакшері неквапливою мандрівкою, дуже красивою, щоб зробити гарне портфоліо в Instagram. Цей потяг ходить між Анкарою та прикордонним містом Карс. Усі поїзди обслуговуються Турецькою державною залізницею, включно з місцевими поїздами навколо Ізміра та до Коньї та Адани.

Дуже цікавою може стати подорож на поїзді Lake Van Express, що курсує з Анкари до східного кордону Туреччини у місто Татван, біля якого розташований гірськолижний курорт Немрут. Це потяг, що йде через пів країни, проходячи через наступні міста: Кайсері (каппадокія) – Сівас – Малатья – Елязіг – Татван (озеро Ван на кордоні з Арменією).

З одного боку Татвана розташоване друге у світі за величиною озеро Кратер, а з іншого – прекрасне озеро Ван. З Татвану на західному березі озера Ван (25 км на північний схід від Бітліса) ви можете сісти на пасажирський або залізничний пором до Вану, що курсує через все озеро.

Потяг з Бухаресту в Стамбул, яким влітку можна поїхати у Туреччину з Румунії

Пороми та човни

<img loading=

Незважаючи на те, що Туреччина омивається чотирма морями, у неї не так багато варіантів пересування на човні. Пороми зі Стамбула курсують через Мармурове море до Ялова (де розташовані гарячі джерела Термал) і Муданья (біля Бурси). Також курсує пором між Бодрумом і Датче – двома популярними місцями відпочинку на південно-західному узбережжі країни.

Таксі

Таксі є практично скрізь у Туреччині, від великих міст до маленьких містечок. У Стамбулі міські таксі мають погану репутацію за намагання обдурити туристів. Використовуйте місцевий додаток BiTaksi (який також доступний в Анкарі) або Uber (який пропонує поїздки лише в стандартних жовтих і бірюзових таксі через протести звичайних таксистів). В інших місцях такі проблеми зустрічаються набагато рідше.

Громадський транспорт у містах Туреччини

<img loading=

У всіх великих містах Туреччини – Стамбул, Ізмір, Анкара та Бурса є власна система метро. Або легкорейковий транспорт – в Анталії, Коньї та Газіантепі. Стамбульське метро, до речі, одне з найстаріших у світі. І разом з цим – дуже сучасне, навіть є гілка, що веде до аеропорту Стамбулу.

Менші міста, як правило, добре обслуговуються автобусами, долмушами або мікроавтобусами. Але відсутність карт маршрутів і покажчиків може зробити для туристів цей транспорт складним для пересування. Найменші міста та села можуть мати лише нечасті маршрутні таксі.

Раджу почитати: Громадський транспорт у Стамбулі

Корисні статті та посилання:

Оренда авто – недорогі варіанти оренди авто в Rentalcars.com
Авіаквитки можна шукати на Skyscanner
Зелена карта та Туристична медстраховка для подорожі за кордон – онлайн на порталі HotlineFinance
Бронювання готелів та апартаментів – Booking.com

Підписуйтесь у Facebook та Instagram
Підписуйтесь у мій Телеграм – свіжі новини про подорожі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *