Літо в Карпатах – маршрути, походи, розваги

<img decoding=

Якщо ви мрієте, або вже плануєте поїхати влітку в Карпати, розповідаю про свої найулюбленіші місця, про активний відпочинок. А також, як та чим дістатися, де зупинитися в Карпатах, як провести час у горах, не відмовляючи собі в необхідному та цивілізації.

Карпати – улюблені домашні гори. Сюди я готова приїжджати влітку та взимку: кататися на лижах, ходити пів дня уверх на гору, і стільки же униз, щоб побачити їхні неосяжні простори, а також отримати неймовірне задоволення та приємну втому після активних походів.

А ще я їду влітку в Карпати, щоб почути гірські річки та водоспади, побачити як сонце підіймається над горами, пити великими ковтками солодке тягуче повітря й дивитися, як промини сонця розривають ранкові тумани.

Дземброня – Івано-Франківська область

Село Дземброня розташоване у Верховинському районі Івано-Франківської області. Я впевнена, що ви бачили світлини з Дземброні. Фотографія могутнього бука біля сироварні мабуть є у кожного українського фотографа. А скелі Вухатого каменю – наймальовничіші скелі на Чорногорському хребті.

В Дземброню приїжджають, щоб побути серед незайманих цивілізацією гір. З цього села починається один із популярних піших маршрутів до Обсерваторії “Білий слон” – грандіозна будівля, розташована на вершині Піп Іван-Чорногорьский (2028 м). Звідси же стартує маршрут хребтом Черногора, шістьма найвисокішими вершинами України: Піп Іван, Бребенескул, Мунчель, Ребра, Гутін Томнатик й Говерла.

Можна активно відпочити, або просто зависнути в одній з хат на схилі хребта Косарище: дивитися на гори, пити свіже молоко й відчувати, як по тілу розтікається горне повітря.

Де зупинитися:

<img loading=

Незважаючи на віддаленість від цивілізації, в Дземброні є гарний вибір приватних готелів та садиб. Село розділяється на – Верхню та Нижню Дземброню. Нижня розташована на березі річки Черний Черемош, а Верхня – та, що ближче до хребта Чорногора. Також на сусідньому хребті Косарище є село Бистрець, яке теж варто включити в свої плани відпочинку.

Туристи з наметами підіймаються на Піп Іван, ночують в наметах біля Вухатого камня. Або під стінами Обсерваторії “Білий слон” – гарне місце, щоб зустріти світанок над Карпатами!

Ми декілька разів приїжджали у Дземброню й зупинялися в приватному кемпингу – «Білий слон». Гарне місце, де є різні варіанти проживання: місце под намет та туалет-душ для кемпінгу, в хостелі або в окремому котеджі з власними душем, туалетом та навіть каміном. На території комплексу є безкоштовний wi-fi.

Що робити навкруги Дземброні:

<img loading=

В першу чергу я раджу піднятися на гору Піп Іван до обсерваторії, побудованої ще напочатку 20 століття. По дорозі можна відпочити у скалі «Вухатий камень» – з неї відкривається панорама Чорногорського хребту. (48°02’58.0″N 24°38’01.4″E).

До речі, в червні на Чорногорі розквітає червона рута – рододендрони. На підйом та спуск треба закласти весь день. Або візьміть з собою намет та спальники, щоб заночувати наверху, а вранці побачити найкращий світанок у своєму житті.

<img loading=

Якщо заночували біля обсерваторії, можна вранці спуститися до озера Марічейка (48°02’07.1″N 24°39’30.3″E).

Лайт-версія сходження для тих, хто не любить довго йти у гору. Піднятися на полонину до Сироварні. Звідти відкриваються класні види на гори, можна дійти до водоспадів на річці Мунчель, розташованих на середині підйому на Вухатий камінь (48°04’45.8″N 24°38’45.3″E).

  • Побродити мальовничими Угорьскими скелями (1250 м), що розташовані біля сусіднього села Зелене. Ще один радиальний підйом – на Хребет Косарище (1148 м).
  • Спробувати рафтінг на річці Черний Черемош – сплавлятися з друзями по горній річці разом з інструктором. Спорядження та інструктора можна замовити прямо в кемпингу.
<img loading=

Як дістатися Дземброні:

Дістатися сюди не дуже просто, як в інші популярні локації. Це майже цілий квест – автобуси раніше ходили пару разів на день, а на власному авто сюди доїжджають тільки власники джипів або мікроавтобусів з високою підвіскою. Але незаймана природа Дземброні варта того, щоб зібрати наплічники та поїхати на тиждень від метушні сучасного життя.

Координати – 48°06’24.6″N 24°43’48.1″E.
– На поїзді: до Ворохти, далі автобус або таксі у Верховину, з Верховини 3 рази на день ходить (треба перевіряти) автобус в Дземброню.
– Трансфер: з Ворохти в Дземброню – від 1500 грн./бус на 8 людей в одну сторону.

Озеро Синевир – Закарпатська область

<img loading=

Щоб побачити найкрасивіше гірське озеро України, треба вирушити в саме серце Карпат. Озеро Синевир розташоване у найекологічніше чистому місці – Міжгірському районі Закарпатської області, на висоті майже 1000 метрів. Синевир називають «морським оком» за те, що посредині озера височіє невеликий острівець. Він наче зіниця сред синього ока, в прозорій гладі якого віддзеркалюється безкрайнє небо.

Вперше ми приїхали на Синевир в далекому 2004 році. Добиралися до Міжгір’я на поїзді, потім автостопом з маленькою дитиною на руках. За те обійшли пішки та об’їхали на попутках найцікавіші локації навкруги відомого озера. Тоді в тих місцях було небагато туристів, а жили ми на звичайній туристичній базі відпочинку.

С тоді Синевир манить мене мов магніт. Я сюди приїжджала влітку, навесні та взимку, щоб побачити його в різних кольорах, скуте льодом, покрите ранковим туманом. Схоже на те, що у мене із Синевиром роман, довжиною в довгі роки.

Де зупинитися:

Якщо бажаєте побачити світанок на озері й проводжати захід сонця, варто поселитися прямо біля нього – на території Національного парку Синевир.

тут є декілька варіантів проживання:

  • Будинок Художника – приватний готель, розташований на самому в’їзді в нацпарк.
  • U Tsimborky – готельний комплекс, розташований ближче усього до озера.
<img loading=

Можна знайти житло у найближчому селі – Синевир. Тут вибір проживання трохи більше, а цени дешевше, ніж біля озера.

Для тих, кому цікаво побачити всі найближчі пам’ятки, а ще побродити горами, ходючи кожен ранок у радіальні походи, варто зупинити свій вибір на селі Пилипець.

В попередні поїздки до озера ми зупинялися в селі Синивирська Поляна, ночували в готелі на території нацпарка Синевир. Останнього разу я обрала житло в маленькому селі Ізки, біля Пилипця, щоб за тиждень встигнути об’їхати всі локації цього регіону.

Ми часто подорожуємо з собакою, тому вибір житла в нас трохи обмежений. Сподобалося на Еко-курорті Ізки: розташований у горах, є готельні номери та окремі котеджі, приймають дорослих та дітей разом з їхними улюбленцями. Тут можна почитати мої враження від відпочинку та відгук про курорт Ізки.

Що робити навкруги озера:

  • Йдіть зустрічати світанок на Синевирі. Обіцяю, що цю картинку ви запам’ятаєте на все життя. Над озером плеве туман, перші промені сонця освітлюють береги й маленький острівець посередині озера, краплі роси мов сльози стікають з гілок смерк. Але окрім самого озера в національному парку є багато інших цікавих обьєктів.
<img loading=
  • По-перше, побувайте в реабілітаційному центрі бурих ведмедів, що розташований в селі Синівирська Поляна. Сюди привозять на реабілітацію ведмедів, що потрапили до приватних зоопарків, де з них знущалися їхні власники.

    Мешкають ведмедики на великій території, максимально приближеній до їхнього натурального природного середовища. Тут відновлюються і проживають вже кілька сімейств ведмедів. Вони охоче підходять до високої огорожі, за якою за ними цікаво спостерігати.
<img loading=

Виділити день на відвідування села Колочава. У ньому розташований класний скансен – музей просто неба «Старе село», який дасть фору іншим місцевим пам’яткам. У музей звезли дерев’яні споруди з усіх куточків Карпат. Можна посидіти за партою церковної школи, заглянути в єврейську корчму та сільську лазню, побачити, як було влаштовано жандармерію.

Серед експонатів просто неба є карпатська вузькоколійка з раритетним паровозом, вагончиками та машиною-дрезиною. У музеї можна все помацати руками, зазирнути в будь-який куточок, і навіть залізти в паровоз, щоб на мить відчути себе машиністом.

Порада – попросіть провести екскурсію з екскурсоводом Юрієм Радивіловим. Дуже класно розповідає, людина закохана у свою справу!

  • Спіймати рибу на вудку у Форельовому господарстві, розташованому неподалік музею. Ваш улов відразу приготують на вугіллі і накриють на стіл у альтанці під навісом.
  • Піднятися на Синевирський перевал – з нього відкривається чудова панорама Карпат. Це легко зробити на авто, або вийти з маршрутки на перевалі, погуляти там, а потім поїхати на іншій.
<img loading=
  • Побачити водоспад Шипіт у селі Пилипець. Останнім часом він став досить попсовим місцем, куди привозять трупи туристів. Але якщо приїхати рано вранці, ви зможете побути в буковому лісі наодинці зі струменями води.
  • Здійснити сходження на гору Гемба (1498 м) – одна з найвищих гір масиву Полонина Боржава. Підйом займе 3-4 години – відмінна розминка перед відвідуванням колиби та дегустацією карпатських страв. Якщо немає бажання чи сил тупотіти пішки – можна піднятися на підйомнику.

Як дістатися:

-На поїзді до станції Воловець, далі рейсовими автобусами, що йдуть від автостанції у Воловці до Пилипця, у Міжгір’я та в село Синевир.
-На авто до озера Синевир 40 км від Пилипця. Але дорога займе 1,5 -2 години через перевал. Координати озера Синевир 48°37’03.7″N 23°41’01.9″E

Буковель – Івано-Франківська область

<img loading=

Кілька років тому я відкрила для себе Буковель влітку. До цього їздила сюди виключно взимку, щоби покататися на лижах. Але одного разу, потрапивши на гірськолижний курорт спекотного літа, я оцінила його принадність і можливості.

  • Насамперед мені сподобалося, що у Буковелі є великий вибір житла та розваг.
  • По-друге, звідти легко дістатися до сусідніх локацій, наприклад – до Яблуниці чи Ворохти.
  • По-третє, можна зробити одноденне сходження на гору Синяк, а за бажання піднятися навіть на Говерлу.
  • Ну, а головний та жирний плюс – у Буковелі є Озеро Молодості, фактично це водний курорт у горах.

Це чудово, що в Карпатах можна знайти такий мікс активно-цивілізованого відпочинку:

сьогодні я блукаю буковельськими пагорбами, куди легко піднятися на підйомнику,
завтра валяюся в шезлонгу і купаюся в озері,
післязавтра їду в точку старту і піднімаюсь на Говерлу.

Виходить класний концентрат активностей упереміш з пляжним відпочинком.

Де зупинитися:

<img loading=

Якщо вам по кишені котеджі чи готелі у самому Буковелі – я за вас тільки рада. Бронювання такого житла краще робити як мінімум за півроку наперед, коли діють знижки та акції (можна заощадити до 30%). Шале або номер в одному з готелів Буковель можна забронювати на сайті https://bukovel.com. Або прямо на Booking.com.

Але в прилеглому до курорту селі Поляниця ціни нижчі, а готелі не гірші. Жили ми в різних приватних готелях, але поки що сподобалися тільки два:

  • Bukville  – розташований неподалік першого витягу, практично в самому центрі Буковеля. Відмінне співвідношення ціни та якості, плюс зручне розташування.
  • Вілла Єлена також із задоволенням порекомендую. Готель розташований в урочищі Вишня, на схилі гори – з номерів відкривається чарівний краєвид на схили Буковеля.

Що робити навколо Буковеля:

<img loading=
  • Піднятися витягом №14 на Хребет Марішечек. Звідси починаються кілька пішохідних маршрутів, що прокладені біля курорту. У тому числі можна здійснити сходження на гори Синяк.
  • Бажаєте адреналіну? Тоді варто покататися на найдовшому тролеї України – 1130 метрів із перепадом висоти понад 190 м. Стартова конструкція: оглядовий майданчик біля кафе «Панорама», верх лижної траси 2А. Фінішна конструкція: на верхньому поверсі паркінгу №2 курорту Буковель.
  • А ще у Буковелі є безліч активних розваг: прокат велосипедів, вейкпарк, роуп-джампінг та інші варіанти, щоб спробувати щось новеньке.
  • Піднятися на Говерлу – зробити з найпопулярніших сходжень на найвищу точку України (2061). Такий похід може подужати будь-хто з сім’єю, друзями та дітьми. Якщо ви зберетеся на Говерлу в теплу пору року – з травня по жовтень, на дорозі вас супроводжуватимуть зелені ліси та покриті чагарниками схили гори, якими стікають гірські струмки та витоки Пруту.

    А ще ви зустрінетесь із сотнями таких же активних людей, які люблять залізти вище. Враховуйте, що у святкові дні на честь Дня Незалежності, на Говерлі аншлаг: тисячі людей прагнуть її вершини, щоб подивитися на Україну з висоти пташиного польоту.

    До початку маршруту – турбази Заросляк (48°37’03.7″N 23°41’01.9″E) ми орендували таксі від Буковеля і назад. Водій чекав на нас весь день, поки ми піднімалися та спускалися (800 грн за 4 особи). Якщо є свій автомобіль – дістатися набагато дешевше та простіше. Але врахуйте, що дорога до Заросляка розбита – автомобіль із низькою посадкою та слабким двигуном може не проїхати.
<img loading=
  • Озеро Молодості – моє відкриття літнього Буковеля та приємне доповнення до активного відпочинку. Наступного дня після сходження на Говерлу ми провели весь день біля озера: плавали в кришталево-чистій воді, засмагали, пили каву та воду.
<img loading=

Тут є Voda Club з басейнами і СПА-процедурами. Поки що не зважилася на його відвідування, бо не дуже люблю тусовки. Але взимку, як мені здається, гарячі басейни просто неба – класна тема.

Як дістатися:

  • Найпростіше приїхати потягом до села Татарів, а потім взяти таксі до курорту Буковель, або доїхати до курорта на маршрутці.
  • Автомобілем через Івано-Франківськ трасою Н09 до села Татарів, потім поворот на Буковель (село Паляниця).

Корисні статті та посилання:

Розклад маршрутів та квитки на автобуси – на InfoBus.ua
Туристична медстраховка зі знижками можна придбати на сайті компанії VUSO
Зелена карта для подорожі на автомобілі за кордон – онлайн на порталі HotlineFinance
Бронювання готелів та апартаментів – Booking.com

Підписуйтесь у Facebook та Instagram

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *