Прага на Різдво

Прага на Різдво – це можливість поринути у казку, блукати містом та серед лотків різдвяного ярмарку, що прикрашений вогнями ілюмінації, купувати подарунки коханим та смакувати традиційні страви.

Прага – чарівне місце, куди обов’язково потрібно вирушити у грудні. Атмосфера свята та середньовічної романтики тут ллється з усіх щілин. А це саме те, без чого неможливе справжнє Різдво.

Різдвяні традиції в Чехії

<img decoding=

Вечір 24-го грудня – найочікуваніший день року (чеською – Štědrý den). Новий рік (день св. Сильвестра) для чехів – просто привід добре випити та потанцювати. А Різдво – сімейний день, усі дарують один одному подарунки, проводять час у родинному колі. На кожному розі напередодні Різдва на вулицях продають живих коропів — головну різдвяну страву та символ благополуччя у Чехії.

До речі, чехи мають своє бачення, чому не можна не їсти до першої зірки напередодні Різдва. Якщо витримати пост, то можна побачити Zlaté prasátko (золоте порося), яке принесе щастя та гроші у наступному році.

Подарунки чеським дітям приносить – Єжишек (маленький Ісус), головний чеський символ Різдва. До речі, саме Єжишеку діти пишуть листи, а не Святому Миколаю. Єжишек має подзвонити у дзвіночок, тільки тоді можна всім піти з-за столу і почати розбирати подарунки під ялинкою.

Різдвяні ярмарки в Празі

<img decoding=

Vánoční trgy – різдвяні ярмарки в Празі традиційно відкриваються на Вацлавській та Староместській площі. Староместська ярмарка – наймасштабніша в місті та у всій країні. Саме тут встановлюють головну ялинку Праги і кожен вечір вона сяє яскравими огнями. Від цих вогнів, що мерехтять, та кількості святкових лотків, прикрашених сріблястими гирляндами, у людей захоплює дух.

<img loading=

На Староміській під астрономічним годинником Орлой збираються сотні туристів, щоб насолодитися келихом глінтвейну під бій дзвона. Вдень це гарна традиція, що доповнює різдвяні прогулянки містом. Але якщо ви заплануєте зустріч Нового року на Староміській площі, краще сто разів подумати. Справа в тому, що у новорічну ніч під Орлоєм збирається безліч людей. Стояти в величезному натовпу – це не найкраща ідея: стояти практично ніде, салют опівночі не дуже красивий. А вибиратися з площі буде складно – це займе багато часу, а метро працює до першої години ночі.

На Вацлавській площі теж встановлена ялинка, є традиційний різдвяний вертеп зі справжними віслюками та баранчиками у загоні, яких так люблять годувати малюки.

Коли починаються різдвяні ярмарки в Празі?

Головні адвент-ярмарки в Старому місті та на Вацлавській площі починаються 2 грудня 2023 року . Менші різдвяні ярмарки, наприклад, на Náměstí Míru, почалися ще в листопаді. 

Коли перша неділя Адвенту? Цього року він виходить 3 грудня 2023 року. 

Розклад Різдвяних ярмарків в Празі 2023

<img loading=
  • Ярмарок на Староміському майдані – найбільшій в Чехії, де крім великої кількості кіосків, буде велика прикрашена ялинка і сцена з цікавою програмою. 02.12.2023 – 06.01.2024
  • Різдвяний базар на Вацлавській площі – тут вас чекають кіоски та освітлена ялинка. 2.12.2023 – 06.01.2024
  • Ярмарок на Площі Республіки – традиційний святковий асортимент, частування, прикраси, вінки, свічки, іграшки, вертепи, кондитерські вироби, художні вироби та інше. 2.12 – 30.12.2023
  • Різдвяний базар у Празькому Граді – ялинка, лотки з їжею та сувенірами серед історичних декорацій. 2.12.2023 – 06.01.2024
  • Náměstí Míru (Площа Миру) – 20.11 – 24.12.2023
  • Тилова площа Tylovo náměstí – 26.11 – 24.12.2023
  • Ярмарок на Anděl – традиційний святковий асортимент, частування та інше, 24.11 – 24.12.2023

Що скоштувати та купити на ярмарку в Празі

На ярмарку можна скуштувати традиційні чеські страви: 

  • вепрево коліно – свиняче кермо, приготовлене на відкритому вогні, запити його медовим пивом.
  • Скоштуйте vánočka – чеський різдвяний хліб, смачна плетінка з солодкого дріжджового тіста.
  • Також традиційно тут продають сосиски смажені на грилі із європейською гірчицею.
  • Іграшки ручної роботи, ялинкові іграшки, будиночок-свічник з глини, іграшку у вигляді крота – героя культового чеського мультфільму.
  • Чеська традиційна різдвяна страва – короп. Зверніть увагу, що на кожній площі перед святами стоять великі бочки з живою рибою, яку продають до останнього, допоки кожен не купить на свято свою різдвяну рибу.

Готелі в центрі Праги:

  • Clementin – апартаменти на Староместській площі біля годиннику Орлой.
  • Jalta Boutique Hotel – затишний бутік-готель біля Вацлавської площі – місця прогулянок й різдвяних вертепів в Празі.
  • Hotel Golden Key Prague Castle – готель біля Празького Граду.

Прогулянки різдвяною Прагою

Взимку у Празі досить холодно, хоча температура не дуже часто опускається нижче –15℃. Але це не заважає купити стаканчик гарячого глінтвейну і насолодитися прогулянками яскраво прикрашеним містом. Вечірні вогні Праги стоять того, щоб злегка поморозити ніс, загорнувшись у теплий одяг.

Обов’язково зайдіть у гості до лебедів та качок – почастувати пернатих хлібом. Вони зимують неподалік музею Франца Кафки на Малої Страні – берег з боку Празького граду.

<img loading=

Там же на Малої Страні є багато сувенірних магазинів, де можна придбати різдвяні прикраси на ялинку. Або зазирнути на месу в один із костелів – незважаючи на те, що більшість чехів – атеїсти, служби проводять справно. А на Різдво прийнято приходити до храму, якщо не помолитися, то послухати орган.

Якщо ви дуже змерщнете – сідайте в різдвяний празький трамвай, що кожного року курсує містом. Насправді – це звичайний трамвай, прикрашений різвяними гірляндами та ангелами. Квиток можна купити карткою всередині – сідайте та катайтеся півгодини містом (квиток на півгодини коштує 30 Крон, на півтори години – 40 Крон).

<img loading=

Погляньте на Прагу згори. Від площі Їржиго з Подєбради до Жижковської телевежі можна дійти пішки всього за 10 хвилин. Підніміться на вершину та насолодіться видом на місто на 360°. А потім з’їсти щось хороше в ресторані, який знаходиться на висоті 66 метрів над землею. Це дивовижний досвід.

Атмосферні кафе Праги – погрітися кавою у казковому інтер’єрі

В Празі багато красивих кафе, де зберегли автентичний стиль ар-нуво, що панував тут сто років тому. Мені подобаються декілька, тому із задоволення пораджу їх вам.

Кубістичне Grand Café Orient, розташованому на другому поверсі в Будинку «Чорна Матерь Божа», де виробляють свій особливий десерт – кубицький в’єнечок. В будівлі, де розташоване кафе, знаходиться Музей кубізму, і архітектура будівлі – типовий зразок кубізму у самому центрі Праги. А в’єнечок – це традиційне чеське тістечк. Це бублик із заварного тіста з начинкою з ніжного крему. В’єнечки продають скрізь, але стандартно вони круглі, і лише в Орієнті пропонують квадратний. Тому що в будівлі, де розташоване кафе, знаходиться Музей кубізму, і архітектура будівлі – типовий зразок кубізму у самому центрі Праги.

Празьке Café Imperial варто того, щоб хоча б випити тут чашку кави. Його часто відвідували письменник Франц Кафка та композитор Леош Яначек. Протягом останніх 100 років воно залишається найвідомішим «гранд-кафе» та рестораном Праги. Його розкішний інтер’єр прикрашає оригінальне керамічне облицювання стін у стилі ар-нуво та мозаїчну стелю».

ТОП арт-кафе у Празі:

  • MÁNES (Masarykovo nábř. 1, Praha 1) – У будівлі в стилі функціоналізм розташований ресторан з красивим краєвидом на Празький град та Петршин. На стінах – сучасна графіка, на стелі – фрески Еміла Філли.
  • CAFE BAR RIVIÉRA (Masarykovo nábřeží 30, Praha 1) – Кафе в стилі ар нуво на набережній Влтави. В інтер’єрі є картини, скульптури, старі листівки.
  • ANTIK CAFÉ – Dlouhý příběh (Dlouhá 37, Praha 1) – Затишне кафе з картинами та антикварними предметами інтер’єру.
  • MLÝNARSKÁ KAVÁRNA (Všehrdova 14, Praha 1) – Кафе в старий млин на Кампі. Постійно відбуваються виставки і панує богемно-артистична обстановка.
  • ART-N-COFFEE (Na Příkopě 24, Praha 1) – Кафе та галерея. Тут відвідувачів оточують кам’яні скульптури з Африки.
  • SMETANAQ (Smetanovo nábř. 4, Praha 1) – У завданні знаходиться однойменна галерея, тому у кафе завжди розміщують картини з актуальних виставок.
  • CAFÉ MODI (Myslíkova 32, Praha 2) – Інтер’єр кафе однозначно сподобається шанувальникам Модільяні.

Адвент круїзи

Відчути святкову атмосферу можна не тільки на суші, а й на воді. Сідайте на екскурсійний катер і насолоджуйтеся святковим круїзом по Влтаві. Прага чудово освітлюється після настання темряви, що створює виняткову атмосферу. Також на борту проводяться банкети, тому дефіциту їжі теж не буде.

Застереження тим, хто планує новорічні свята в Празі

  • Не найкраща ідея святкувати Новий рік у центрі Праги – надто багатолюдно на вулицях та Староміській площі. Місцеві зазвичай не лізуть у тисняву і сидять у цей час вдома, приходить переважно молодь і туристи.
  • Не варто навіть намагатися потрапити на Карлів міст до півночі 31 грудня – людей на ньому стільки, що по-перше, нічого до ладу не побачиш, по-друге, тисячі людей, які як пінгвіни намагаються йти в натовпі і притискаються один до одного – не сама приємна витівка для свята. Краще прийти на Карлів міст на світанку, коли тут практично немає людей, лише ранні бігуни та фотографи знімають перші промені сонця над вежами.
  • Справжній салют у Празі можна подивитися 1 січня о 18:00, прийшовши на один із мостів на Влтаві. Піротехнічне шоу влаштовують на пагорбах Летни. Новорічний салют над Прагою – символ закінчення різдвяних свят. Щоправда в туман цього теж не варто робити – легко замерзнути, і при цьому нічого не вийде побачити.
  • Три дні – 24,25 та 26 грудня – у Чехії неробочі дні. З 2016 року згідно із законом на свята забороняється робота магазинів площею понад 200 кв. м. Тобто 25 та 26 грудня магазини та супермаркети закриті. А 24 грудня і напередодні Нового року можуть працювати лише у першій половині дня. Тому великі мережі супермаркетів публікують графік роботи на Святвечір – останні покупки можна зробити до 11-12 години дня.

І все одно Прага на Різдво – це казка. А в казку треба вірити – тільки так трапляються чудеса та справджуються наші мрії.

Корисні статті та посилання:

Розклад маршрутів та квитки на автобуси – на InfoBus.ua
Авіаквитки можна шукати на Skyscanner
Зелена карта та Туристична медстраховка для подорожі за кордон – онлайн на порталі HotlineFinance
Бронювання готелів та апартаментів – Booking.com
Оренда авто – недорогі варіанти шукаю на Rentalcars.com

Підписуйтесь у Facebook та Instagram
Підписуйтесь у мій Телеграм – свіжі новини про подорожі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *